Claudiu „96Cloud” Ioniță este noul manager dedicat segmentului de FIFA23 al echipei de eSports FC Rapid 1923.
Fost antrenor al naționalei României de eFotbal, Claudiu vine cu speranțe mari în Giulești, pentru a lucra cu unii din cei mai în formă jucători de FIFA din țară.
Având 27 de ani, 96Cloud vine cu o experiență mare pe scena locală de FIFA, el activând ca jucător în competiții la nivel regional și european.
Felicitări pentru noul rol! De ce ai ales să vii la Rapid eSports în calitate de manager pe FIFA23 UT și co-op?
Am mare încredere în proiect și cred că putem să facem ceva frumos în această parte de eSports în țara noastră, astfel încât să se dezvolte odată cu noi.
De cât timp joci FIFA și ce realizări ai avut până acum?
Am început să mă joc acest simulator de fotbal începând cu FIFA 20.
Primul an de FIFA competitiv a fost FIFA 21, unde am avut ca si performante următoarele:
FIFA eClubs World Cup – Divizia a II-a, am pierdut meciul decisiv pentru accederea în Divizia I;
Top 64 Europa pe Xbox la FGS 3;
Top 33 Europa pe PS4 la FGS 3 ca și antrenor pentru Yanis;
Top 5 la diferite turnee organizate la nivel național;
Record 30-0 de șase ori la Weekend League în modul Ultimate Team;
Locul 3 în Romania pe fifa.gg pe Xbox (fără să fi jucat ultimul FGS – FIFA Global Series).
La FIFA 22 am luat o pauză de la jucatul competitiv și am fost manager și antrenor de FIFA la o altă echipă de eSports – CSC. În calitate de antrenor, ca nivel de performanță în această ediție pot spune că nu am ajuns unde mi-am dorit, însă sunt pot menționa:
Două meciuri decisive pentru ziua a II-a la Frankfurt Open, ambele pierdute. (Turneu 2 v 2 – co-op);
Meci decisiv pentru ziua a II-a la eChampions League.
Ca și jucător de FIFA22 am avut următoarele realizări:
Top 5 la diferite turnee organizate la nivel național;
Locul 3 la CNFE.
La FIFA 23 am evoluat pentru One Tap Gaming până în luna noiembrie a anului 2022 și momentan am următoarele realizari:
FIFA eClubs World Cup – Divizia a II-a, din păcate am pierdut două meciuri decisive pentru divizia I;
Top 5 România pe FIFA.GG;
Calificat pentru eChampions League, FGS1, FGS2 si FGS3.
Ce planuri ai cu jucători precum Alexy Moisii (jucătorul oficial FC Rapid 1923 în această ediție a FIFA) și cei care vor face parte din lotul competitiv de FIFA23?
Vrem să fim o prezență constantă în competițiile importante de FIFA. Planurile mele cu ei sunt unele mărețe, limita este cerul, și uneori nici el.
Ce obiective ai în eSports?
Obiectivul meu principal este acela de a încerca să cresc comunitatea de FIFA din România prin puterea exemplului. Iar exemplele vor fi jucătorii care vor face parte din echipa FC Rapid Esports. Pe plan internațional vrem ca măcar de la anul să avem cel puțin un jucător într-o fază avansată a unui turneu internațional major.
Ce ar trebui să facă un jucător de FIFA să treacă de la stadiul de jucător “casual” la un nivel de semi-pro sau profesionist? Care ar fi pașii?
Să fie pregătit să depună un număr mare de ore în joc și să înțeleagă că perioada de timp investită în joc trebuie să fie la fel de mare ca cea pe care și-o petrece în afara lui, tot pentru joc. Aici avem exemple de a se uita la diferite videoclipuri făcute de jucători pro, precum tutoriale sau transmisiuni în direct. În același timp, îi trebuie un program bine pus la punct. Iar cel mai important punct ar fi mentalitatea, consider că dacă nu stai bine la acest capitol ai șanse foarte mici, chiar spre zero, de a progresa în joc.
Claudiu Ioniță (centru), antrenor pentru Răzvan Puiu (stânga foto) și Cosmin Petrescu (dreapta), la una din acțiunile de calificare ale naționalei României de eFotbal la FIFA eNations
Ce înseamnă să fii un antrenor de FIFA?
Nu cred că există o definiție sau cel puțin eu, nu am o definiție la ce înseamnă să fii un antrenor de FIFA, însă, consider că trebuie să fii ca un „al doilea tată” pentru jucătorii tai. Pentru că tu în calitate de antrenor, tu te ocupi de jucător, pentru ca totul să fie în regulă, atât din punct de vedere al jocului, cât și din punct de vedere psihic, moral. Efectiv trebuie să ai grijă ca jucătorului să nu îi lipsească nimic, astfel încât să poată evolua. Stabilirea unui plan de antrenament este esențial pentru acest rol, iar ideile ce îi sunt oferite celui care jocă vin ca o adiție pentru cunoștințele pe care acesta deja le deține.
Cum te-ai caracteriza în trei cuvinte?
Muncitor, ambițios și altruist.
Ce manager din fotbal îți place și de ce?
Aici sunt puțin subiectiv și o sa zic Xavi. Consider că nu sunt multi care ar putea să reușească ce a reușit el și anume sa duca Barcelona pe drumul bun, după ce avuse acea perioadă mai nasoala. Plus că, Xavi este genul de om care tace și face, iar eu admir genul acesta de oameni.
Cine este Claudiu Ioniță în afara zonei virtuale?
Sunt absolvent al unei facultăți de management, înainte de a mă apuca de jucat serios FIFA am avut un magazin online, însă a trebuit să renunț la el din cauza pandemiei. Sunt născut și crescut în București, îmi place foarte mult fotbalul, pe care l-am și practicat timp de 10 ani, de la 7 până la 17 ani, până când, din păcate, am suferit o accidentare, ruptură de ligamente și menisc la genunchiul stâng, ceea ce mi-a încheiat practic cariera în momentul în care putea începe cu adevărat.
Îi urăm mult succes lui Claudiu Ioniță și urmărim cu interes activitatea sa în viitoarele luni. Până la următoarele competiții în care va antrena sau va participa, el va transmite în direct meciurile de calificare și cele din Weekend League pe canalul de YouTube al FC Rapid 1923 eSports, acolo unde vă invităm să vă abonați: https://www.youtube.com/c/FCRapid1923eSports