5 LUCRURI PE CARE RAPID LE-A AVUT ÎN PLUS, FAȚĂ DE MECIUL TUR

Pe 14 octombrie 2017, Academia Rapid și CSA Steaua se întâlneau pentru prima dată în acest sezon, în etapa a VIII-a, din Liga 4, pe un stadion Giulești arhiplin, cu 14.000 de suporteri în tribune.

Meciul a fost echilibrat, cele două echipe fiind sensibil egale valoric, iar partida s-a terminat cu un 1-1, ce le menținea ambelor invincibilitatea.

Dacă atunci nu s-a putut stabili care este echipa mai bună, iar între timp niciuna dintre ele nu a pierdut pe teren, meciul de sâmbătă avea să decidă care este formația ce merită mai mult prima poziție a celui de-al patrulea eșalon.

Astfel, pe 14 aprilie 2018, la fix șase luni de la meciul tur, cele două echipe s-au reîntâlnit, de această dată, în fața a 36.000 de suporteri, însă pe teren, Rapid a fost net superioară.

Am analizat schimbările din ultimele șase luni și am găsit cinci lucruri pe care giuleștenii le-au avut în plus față de meciul din octombrie.

  •  1. Pregătirea fizică

În vară, lotul Rapidului s-a conturat într-un timp record, jucătorii fiind aduși până în ultimul moment, chiar și după startul sezonului. Nu a putut fi vorba despre o pregătire profesionistă, ci doar de câteva antrenamente împreună, ceea ce a făcut ca startul să nu fie cel așteptat, chiar dacă rezultatele au fost pozitive. În schimb, steliștii au mers în cantonament și au jucat și câteva mecuri amicale, la munte.

Lucrurile s-au schimbat radical în iarnă, când giuleștenii au beneficiat de două cantonamente utile, la Bușteni și Antalya, dar și de aducerea unui preparator fizic, Radu Mandache, cel care a adus un plus enorm în forma fizică a jucătorilor.

Acest lucru s-a văzut și sâmbătă, când, după o primă repriză echilibrată, în partea a doua, rapidiștii au fost superiori fizic, steliștii fiind sufocați de ritmul intens susținut de rapidiști, aceștia nereușind să se apropie periculos de poarta lui Ciuculescu.

  • 2. Omogenitatea

Chiar dacă a fost creată abia în vară, Steaua a început sezonul cu o echipă ce juca de câțiva ani împreună, lotul fiind compus exclusiv din jucătorii clubului Regal Sport, un club bucureștean ce a avut rezultate foarte bune la juniori.

În schimb, rapidiștii abia se cunoșteau la primele meciuri, fiind destul de greu să existe legături de joc, ceea ce s-a rezolvat de-a lungul turului, dar mai ales în pauza din iarnă, când Academia Rapid a jucat nouă meciuri amicale, cu adversari buni, și a beneficat de cele două cantonamente amintite mai sus.

Schumi a reușit să creeze traseele mult dorite, în timp ce steliștii au adus câțiva jucători noi, ce nu s-au integrat perfect în echipa armatei.

  • 3. Experiența

Jocul de sâmbătă a reprezentat o încercare pentru jucătorii tineri, prin faptul că un meci pe impunătoarea Arenă Națională, în fața a 36.000 de suporteri zgomotoși, și sub presiunea unei rivalități imense, poate fi copleșitor pentru niște fotbaliști ce au jucat doar pe stadioane bucureștene mărginașe, fără public numeros.

Rapidul a avut în teren jucători ca Daniel Niculae, Daniel Pancu, Vasile Maftei, Doru Bratu, Alex Iacob, jucători ce au simțit ce înseamnă un meci pe Arena Națională sau pe stadioane mari, din afară. În schimb, în afară de Răsdan, cel care a jucat la Chiajna, și a întâlnit FCSB-ul pe acest stadion, steliștii nu au avut ocazia să simtă fiorul unei asemenea arene.

  • 4. Marian Vlada

Dacă pe Vasile Maftei și Ionuț Voicu îi știe toată lumea, iar aducerile lor reprezintă un plus enorm, transferul lui Marian Vlada înseamnă o mare realizare și acoperirea unui post cheie în echipa Rapidului.

În turul campionatului, Schumi folosea un 4-2-3-1, cu Nico vârf împins, însă acesta cobora de multe ori în ajutorul liniei de mijloc, ceea ce făcea ca acel punct fix din atac să lipsească. Aducerea lui Vlada, un atacant masiv, un marcator înnăscut, a rezolvat problema golului, iar acest lucru s-a văzut imediat, Marian înscriind 15 goluri în 8 meciuri, iar sâmbătă, pe lângă reușita de 3-1, care a închis meciul, a fost decisiv și cu o pasă excelentă, la primul gol, marcat de Daniel Niculae.

  • 5. Valoarea transferurilor

Transferurile din această iarnă au cântărit decisiv în parcursul de până acum al celor două echipe, în retur, și implicit în rezultatul meciului de sâmbătă.

Dacă Rapid a mizat pe experiența și valoarea unor jucători importanți atât pentru Rapid, cât și pentru Liga 1, ca Maftei sau Voicu, pe instinctul de marcator al lui Vlada, cel care a înscris 19 goluri în sezonul trecut de liga a doua, pe ambiția unui Ciuculescu, cel care a făcut parte din lotul FCSB-ului, pe vremea lui Reghecampf, dar și pe Adrian Grigore, marea speranță a orașului Târgoviște, un jucător cu niște calități foarte bune, ce a jucat câteva meciuri în liga secundă.

Steliștii l-au adus pe Răsdan, un jucător cu ceva experiență la Chiajna, însă nu un jucător care a rupt gura târgului, pe Bâtfoi, un atacant ce nu a reușit să se impună la liga a doua, sau pe Camara, un atacant de culoare, care în afara unor injurii aduse Rapidului, probabil la îndemnul galeriei, nu s-a evidențiat cu nimic.

În concluzie, în meciul de sâmbătă s-a demonstrat că Academia Rapid are o echipă mult mai bună, lucru recunoscut unanim, chiar și de reprezentanții Stelei, ceea ce face ca în play-off giuleștenii să plece ca mari favoriți, doar un accident ar putea să oprească Rapidul din drumul spre Liga 3.

 

Leave a Reply